ARC Main Page KZ Warschau

De Pawiak Gevangenis in Warschau

Laatste Update 17 juni 2006





Pawiak Gevangenis 1945
Pawiak Gevangenis
De beslissing om een nieuwe gevangenis te bouwen in Warschau viel in 1829. Deze gevangenis, later genaamd "Pawiak", stond in het blok tussen de Dzielna-, de Pawia- en de Wiezienna Straat. De bouw startte in 1830 en werd voltooid in 1836. De gebouwen werden ontworpen door Henryk Marconi, één van de meest vooraanstaande Poolse architecten in de 19e eeuw. De eerste gevangenen werden er ingesloten in 1835.
De gevangenis had de vorm van een rechthoek en besloeg een oppervlak van 1,5 hectare. Er stond een muur omheen met twee torens, één aan de kant van de Dzielna Straat en één bij de Pawia Straat. Het hoofdgebouw, waarin het mannengedeelte was ondergebracht, bestond uit vier etages. Het vrouwengedeelte, bekend als "Servië", had drie verdiepingen. Het complex omvatte ook een aantal bijgebouwen, zoals opslagplaatsen, werkplaatsen, een keuken, voorraadkamers, badkamers, een schuur voor de boilers, ruimten voor het schillen van aardappelen en een wasserij.

Geldwissel uit september 1940
Geldwissel uit 1940
Gedurende de eerste tijd van de Duitse bezetting, tot maart 1940, viel de gevangenis onder de zeggenschap van het ministerie van justitie van het Generalgouvernement. Daarna kwam zij onder het bevel van het bureau van de commandant van de Sicherheitspolizei, SD en Gestapo. Begin november 1940 nam een permanente Duitse staf het beheer van de gevangenis over. Dit raakte de omstandigheden binnen de gevangenis, waar de Poolse bewakers hadden geprobeerd de gevangenen op verschillende manieren te helpen, onder andere door contact met de buitenwereld toe te staan. De Poolse cipiers werden gearresteerd maart-april 1942. In Pawiak, ontworpen voor 1.000 gevangenen, zaten er wel 3.000. De omstandigheden in de gevangenis waren hard:
"Alhoewel er steeds een bovenlichtje van gewapend glas open stond, was de lucht in de cel niet te verdragen door het stof. ’s Winters was de kou verschrikkelijk en in de zomermaanden de hitte eveneens. Ondanks frequente ontluizingen maakten de bedwantsen het leven van de gevangenen onmogelijk."
GFH: Heinrich Himmler and his aides passing by a row 
of prisoners in the Pawiak prison on Dzielna Street in the Warsaw ghetto.
Bezoek van Himmler in 1942 *
Postcard from April 1941
Briefkaart uit 1941
Het voedsel in Pawiak was onvoldoende voor de hele groep, tijdens de duur van de Duitse bezetting. Zonder hulp van buitenaf hadden velen het er niet levend afgebracht.
De eerste publiekelijke executie in Warschau houdt nauw verband met Pawiak. De bekendmaking van 3 november 1939 informeerde de bevolking over de executie van Eugenia Wlodarz en Elzbieta Zahorska, die waren gearresteerd wegens het weghalen van een Duits propaganda aanplakbiljet met de tekst “Engeland dit hebt gij gedaan". Zij werden gevangen gezet in Pawiak en later terechtgesteld in Fort Mokotowski.
Postcard from May 1940, sent from the Pawiak Prison
Briefkaart uit 1942

Ongeveer 250 Pawiak gevangenen werden in de jaren 1939 - 1944 terechtgesteld in Warschau en omgeving: Bukowiec, Palmiry, Wolka Weglowa, Luze, Laski, Magdalenka, Stefanow, Las Kabacki, Waver, en Anin. De executies bereikten hun hoogtepunt in 1943 en 1944. Van mei 1943 af, nadat het getto van Warschau was verslagen en daarvan slechts ruïnes resteerden, werden de executies eenvoudig op straat uitgevoerd, overal in de buurt van de gevangenis: in de Dzielna Straat, de Gesia Straat, de Zamenhof Straat, en de Nowolipki Straat.

Pawiak werd een symbool van de wrede bezetting, en op muren, reclameborden en trottoirs werden leuzen gekalkt als "Pawiak Pomscimy" ("Pawiak zal gewroken worden"). Wat de gevangenen zich vooral heel levendig herinnerden waren de ondervragingen op het hoofdkwartier van de Gestapo in de Aleja Szucha (Straat van de Politie), waar veel gevangenen zijn doodgemarteld.
Leon Wanat, werkzaam op het kantoor van de gevangenis:
"Tweemaal per dag bracht een auto dezelfde gevangenen terug naar Pawiak, in een beroerde conditie. Het leek alsof de ziekenwagen slachtoffers van een verkeersongeluk vervoerde. Hun gezichten waren bleek en bebloed, hun ogen blauw en gezwollen, hun kleding verfomfaaid en bevuild of gescheurd, - zonder mouwen en met afgescheurde zakken. Sommigen lieten zich voorzichtig uit de auto zakken, ondersteund door hun broeders in de nood. Zoals zij eruit zagen, vertelde genoeg over de verhoormethoden van de Gestapo.
Rond de 60.000 gevangenen van Pawiak werden gedeporteerd naar concentratiekampen. Het eerste transport verliet de gevangenis op 2 mei 1940 met als bestemming KZ Sachsenhausen, maar de meeste gingen naar KZ Auschwitz-Birkenau. 53 transporten van mannen, en 11 van vrouwen werden daarheen gestuurd tussen 14 augustus 1940 en 12 / 13 augustus 1944.

Tijdens de reis per boevenwagen na een gewelddadig verhoor in de Aleja Szucha op 26 maart 1943, werd Jan Bytnar Rudy, de commandant van de ‘Grijze Troepen’, een ondergrondse knokploeg in het zuidelijk deel van Warschau in de buurt van het Arsenaal, bevrijd als gevolg van een afspraak tussen een clandestien netwerk binnen de gevangenis en de Poolse ondergrondse, op het kruispunt van de Bielanska Straat en de Dluga Straat, samen met 25 andere gevangenen.
"Tijdens de opstand in het getto in april–mei 1943 werd de Pawiak een uitvalsbasis voor de nazi’s. Gevangenen in Pawiak, onder het bevel van Burkl, meldden zich vrijwillig aan voor de jacht op opstandelingen. Wie gegrepen werd, werd geslagen, vernederd en gemarteld. Daarna werden zij van korte afstand gedood met een nekschot, mannen zowel als vrouwen. De Oekraïeners deden precies hetzelfde. Later begonnen zij plezier in te krijgen in het moorden. Wij keken met walging naar hen – we versteenden door hun verhalen. In Pawiak werden de cellen volgespoten met bijtende rook. We konden het verbranden van menselijke lichamen ruiken. IJzeren kasten en bedden verschroeiden. Rubber zolen zwollen op tot ballonnen. Het leek erop of we ook zelf in vlammen op zouden gaan.

The Pawiak Memorial in 1986
Het Monument in 1986
The Pawiak Memorial in 2005
Het Monument in 2005
Na de liquidatie van het getto in mei 1943, werden de Joden die men oppakte in het “Arische deel” van de stad, naar Pawiak gebracht, waar zij, met een groot kruis op hun rug, direct werden geplaatst in donkere, smerige cellen van Sectie VII, waar luizen en wantsen welig tierden. Bijna elke dag werden er mensen geëxecuteerd. Het Directoraat van de civiele strijd proclameerde, samen met de clandestiene eenheid in de gevangenis, en de eenheden van het het Poolse verzet (Armia Krajowa, AK) de doodvonnissen tegen Gestapo medewerkers uit de Pawiak en de Aleja Szucha.
Hans Burkl, plaatsvervangend commandant van Pawiak, een sadist en meervoudig moordenaar, werd doodgeschoten op 7 september 1943 door soldaten van het
Remnants of the Entrance Gate in 2005
Overblijfsels van het hek
Agat detachement op de hoek van de Marszalkowska Straat en de Litewska Straat. In 1943 en 1944 vonden de terechtstellingen plaats door soldaten van het AK van leden van de bezetting van de Pawiak en de Szucha: SS-Oberscharführer Herbert Schultz (6 mei 1943), SS-Rottenführer Ewald Lange (22 mei 1943), SS-Rottenführer Ernst Wefels, de cipier uit “Servië” (1 oktober 1943), SS-Obersturmführer Jacob Lechner (5 oktober 1943), en SS-Scharführer Stephan Klein (25 oktober 1943).
Andere Duitse en Oekraïense SS-leden die dienst deden in Pawiak waren:
SS-Unterscharführer Otto Wulfes, SS-Rottenführer Albert Müller, SS-Rottenführer Thomas Wippenbeck (ook bekend als "de beul"), SS-Oberscharführer en plaatsvervangend commandant van 1940 - 1941, Hans Felhaber, SS-Rottenführer Arno Schubert, SS-Oberscharführer Engelberth Frühwirth, en de Oekraïense SS-er Michael Kowalenko.

Na de laatste groepsexecuties op 13 en 18 augustus 1944, blies de Duitse genie de gevangenis op, op 21 augustus 1944.
Vandaag de dag maken enkele overblijfsels van het gevangeniscomplex deel uit van de gedenkplaats.


Foto: GFH *

Bron: Pawiak 1835 - 1944 – The Guidebook Muzeum Niepodleglosci, Warszawa 2002

© ARC (http://www.deathcamps.org) 2006