ARC Main Page Sobibor kampgeschiedenis

Sobibor Processen

Laatste 24 januari 2006


Deze voormalige SS-ers die dienst hebben gedaan in Sobibor, werden in september 1965 in Hagen berecht. De aanklacht luidde: moord op Joden in het vernietigingskamp Sobibor.

Naam --- Vonnis --- Functie in T4

Bolender, Kurt --- Zelfmoord --- Lijkverbrander
Dubois, Werner --- 3 jaar gevangenisstraf --- Lijkverbrander, chauffeur
Frenzel, Karl --- Levenslange gevangenisstraf --- Lijkverbrander
Fuchs, Erich --- 4 jaar gevangenisstraf --- chauffeur
Ittner, Alfred --- 4 jaar gevangenisstraf --- T4 bureau
Jührs, Robert --- Vrijspraak --- Verpleger
Lachmann, Erich --- Vrijspraak --- ?
Lambert, Erwin --- Vrijspraak --- Bouwer
Schütt, Heinz-Hans --- Vrijspraak --- Bureauchef
Unverhau, Heinrich --- Vrijspraak --- Gaskamer assistent
Wolf, Franz --- 8 jaar gevangenisstraf --- Fotograaf
Zierke, Ernst --- Vrijspraak --- chauffeur


Vóór dit proces hadden verscheidene belangrijke SS-ers uit Sobibor al terecht gestaan, zoals SS-Oberscharführer Hubert Gomerski, die was aangehouden maar vrijgesproken in een proces in 1947 inzake nazi-euthanasiepraktijken. Toen zijn betrokkenheid bij de misdaden in Sobibor werd bewezen, werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op 25 augustus 1950.

Daarna werd SS-Untersturmführer Johann Klier gearresteerd. Op grond van getuigenverklaringen van overlevenden van Sobibor, dat Klier medelijden toonde met de Joden en hun in het geheim probeerde te helpen, werd hij vrijgelaten.

Eén van de gruwelijkse moordenaars SS-Oberscharführer Erich Bauer, de chef van de gaskamers, werd herkend in de straten van Berlin door overlevende Samuel Lerner. Op 8 mei 1950, werd Bauer ter dood veroordeeld, maar dit werd omgezet in levenslange gevangenisstraf omdat de doodstraf was afgeschaft. Bauer stierf in de Tegel gevangenis in Berlijn in 1980.

In de processen in 1965/66 voerden de verdachten aan, dat wie eenmaal te werk was gesteld in een vernietigingskamp, daar niet meer levend uitkwam, daarbij Christian Wirths uitspraak tegenover het Personeel van Sobibor citerend:
"Als het iemand van jullie hier niet bevalt, kan die gaan, maar onder de grond, niet eroverheen.

Slechts één man uit de bemanning van Sobibor, SS-Unterscharführer Werner Dubois, bekende schuld in zijn verklaring voor de rechtbank van Hagen. Zijn verklaring luidde:
"Het is mij duidelijk dat in het vernietigingskamp mensen werden vermoord. Wat ik gedaan heb was het behulpzaam zijn bij die moorden. Als ik daardoor schuldig word verklaard, is dat terecht, moord is moord. Wij zijn allemaal schuldig. Er bestond een commandolijn in het kamp en als één schakel had geweigerd mee te werken, dan zou het hele systeem in elkaar zijn gestort... Wij hadden de moed niet om bevelen niet te gehoorzamen."

Franz Stangl, de eerste commandant van Sobibor, werd berecht voor zijn activiteiten in Treblinka. Sobibor werd om administratieve redenen buiten beschouwing gelaten.

Enkele Oekraïense bewakers die in Sobibor hebben gewerkt, zijn berecht in de Sovjet Unie, zoals B. Bielakow, M. Matwijenko, I. Nikifor, W. Podienko, F. Tichonowski, Emanuel Schultz and J. Zajcew. Zij werden schuldig bevonden en kregen de doodstraf voor hun misdaden.

In April 1963 werden, voor een rechtbank in Kiev waar Sasha Pechersky optrad als kroongetuige, tien voormalige Oekraïense bewakers schuldig verklaard en geëxecuteerd. Eén kreeg een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Een derde proces werd in Kiev gehouden in juni 1965. Daarbij werden drie voormalige bewakers van de vernietigingskampen Sobibor en Belzec terechtgesteld voor een vuurpeloton.


Bronnen:

Robin O Neil. Belzec - The Forgotten Camp
Thomas Blatt. Sobibor - The Forgotten Revolt
Gitta Sereny. Into that Darkness

© ARC 2006