ARC Main Page Belzec Kampgeschiedenis

Belzec Gedenkplaats

Laatste Update 24 september 2006

De bouwplaats in 2003/2004         Eerder gedenktekens         Fotoreportage van de Openingsceremonie, op 3 juni 2004






In the Museum
In het museum
Openingstijden:

Gedenkplaats
Dagelijks van 9 – 18 uur, ook in de weekeinden (van 1 april t/m 31 October)
Dagelijks van 8 – 16 uur, ook in de weekeinden (van 2 november t/m 31 maart)

Tentoonstelling en Museum
Dagelijks van 9 – 17 uur, ook in de weekeinden (van 2 april t/m 31 oktober)
Dagelijks van 9 – 16 uur, ook in de weekeinden (van 2 november t/m 31 maart)

De toegang tot alle gedeelten van de Gedenkplaats Belzec (180° Panorama) is gratis.
Voor rondleidingen neme men contact op met de receptie (ingang van het museum).
Fotograferen en filmen van de Gedenkplaats Belzec is slechts toegestaan met de schriftelijke toestemming van het hoofd van het Belzec Museum of van de directeur van het Staatsmuseum Majdanek in Lublin.

U kunt uw verzoek richten aan: belzec.memorial@op.pl




Een Beschrijving van het Concept voor het Gedenkteken op de Dodenakker voor de Slachtoffers van het Nazi Vernietigingskamp in Belzec.

Belzec 1942 – plaats en tijd van een grote tragedie van het Joodse volk, één van de ergste misdaden in de geschiedenis van de mensheid, - moest meer dan een halve eeuw wachten op een passend gedenkteken.

The Museum in 2004
Het museum in 2004
Onze voornaamste opdracht was, een vorm te vinden voor de Dodenakker op deze plaats, die op passende wijze een eresaluut zou brengen aan de Joden die hier werden vermoord, in overeensteming met de traditie, de cultuur en de religie waarin zij en hun voorvaderen leefden. Ons architectonisch – beeldend concept beslaat het totale oppervlak van het voormalige vernietigingskamp. Het belangrijkste element van de compositie is de ruimte van het symbolische massagraf, dat raakt aan plaatsen waar de massagraven daadwerkelijk zijn gelegen.

The Interstice
De spleet
Op de historische plek van de spoorbaan legden we de hoofdingang van de Dodenakker. Daarin zijn het Perron en het Museum gebouw geIntegreerd. Het complex van deze elementen bevat aan de kant van de stad een soort kerkhofmuur. De enige uitgang van het Perron is de Weg, die afloopt naar een onbetekenend, zelfs niet beschreven terrein, en die voert naar de volmaakt rechte Spleet – als een barst in de aarde – aldus vormend de Spleet - Weg die geen terug kent. Er is een plein aangelegd op het kruispunt met het pad dat om de Dodenakker – Begraafplaats heenloopt.

The Stone Wall
De stenen muur
De opengesneden aarde toont de verborgen verhoging van het terrein, en maakt de dimensies van de misdaad duidelijk. Door de torenende hoogte van de muren die afsteken tegen de lucht, wordt de sfeer van terreur opgeroepen van één van de grootste graven ter wereld. Aan het eind van de doorgang staat een uit graniet opgetrokken Stenen Muur. Daarin zijn vastgelegd sporen van de individuele tragedies van de slachtoffers. Dit is een plaats voor rust en bezinning. Als we ons omdraaien, zien we de nis met door de slachtoffers gegraveerde inscripties.

The Cast-Iron Border
De Gietijzeren Rand
Vanuit het ondergrondse deel voeren trappen omhoog naar rechts en links, waarlangs men naar buiten kan. De weg naar de uitgang loopt viahet voetpad langs de Gietijzeren Rand. Daarop staan de namen van steden en dorpen waar de slachtoffers vandaag kwamen en de data waarop dat gebeurde. Zo ontstaat een kalender van de hier gepleegde misdaden. Er liggen hier ook grafstenen en er branden kaarsen.

De bomen die getuige waren van de gebeurtenissen, worden op het terrein van de grote Begraafplaats gehandhaafd. Het oppervlak van de graven zal worden bedekt met een laag van speciale steriele grond, waarbij de originele contouren van het terrein gespaard blijven. Zo draagt de zeer bijzondere natuur op deze plaats bij aan de blijvende herinnering aan de tragedie.

Andrzej Solyga, Zdzislaw Pidek, Marcin Roszczyk

Beeldhouwers

Bekijk meer foto’s van de Gedenkplaats

Officiële Folder 2005 (Engels of Pools), verkrijgbaar bij de ingang van het museum of via ARC. Deze folder bevat de nieuwste plattegronden van het kamp, hetgeen het begrijpen van de kampstructuur vergemakkelijkt.

© ARC (http://www.deathcamps.org) 2006