ARC Main Page Hoofdkwartier Lublin

Kamp Alter Flugplatz

Laatste Update 27 June 2006


1943 Map
Plattegrond uit 1943
September 1944 Air Photo
Luchtfoto uit september 1944
Het vliegveld van Lublin en het bedrijfsterrein van werktuigenfabriek Plage & Laskiewicz (sinds 1936 Lublin Vliegtuigen Fabriek "LWS") werden gebombardeerd op 2 en 4 september 1939.
Bekijk een foto van het vliegveld van eind september 1939.
In a hangar
In een hangar
In a hangar
Vliegveld Lublin
Op 7 september werden de machines en het personeel van de fabriek geëvacueerd naar Roemenië. Ook de vliegtuigen werden van Lublin naar Roemenië overgebracht, waar het Roemeense leger ze aannam. In juni 1941 gebruikte de Roemeense luchtmacht de Poolse bommenwerpers uit Lublin voor luchtaanvallen op Odessa (Oekraïne).
In juli en august 1940 werden Joden uit Lublin gedwongen een werkkamp te bouwen op de plaats van het vroegere vliegveld van Lublin.

Hangar op Vliegveld Lublin in 1941
Hangars in 2002
In de hangars die op het terrein waren blijven staan en in verschillende andere gebouwen van de voormalige fabriek moesten de Joden bergen bezittingen van hun vermoorde familieleden en vrienden sorteren, reinigen, desinfecteren, opslaan en verpakken. Deze gestolen goederen waren afkomstig van de kampen Belzec, Sobibor, Treblinka, en Majdanek, en werden per trein aangevoerd. Mannen en vrouwen, de meesten uit Majdanek, werkten in gescheiden delen van het kamp.Tar Paper Factory
Asfaltpapierfabriek #1
Tar Paper Factory
Asfaltpapierfabriek #2
Begin 1941 nam de DAW (Deutsche Ausrüstungswerke), een SS-onderneming, de werkplaatsen in het kamp over. Andere bedrijven die werden opgezet door de SS waren de SS Bekleidungswerke (zomer 1941), OSTI (Ostindustrie GmbH, maart 1943) of het SS Troepen Bevoorradingsdepot. Alle produceerden of verhandelden zij goederen die waren vervaardigd met behulp van Joodse dwangarbeiders.
Op het terrein van het kamp stonden een glasfabriek, een asfaltpapierfabriek, een garagebedrijf voor vrachtwagens, een schoenfabriek (schoenen met houten zolen), een bontbewerkingsbedrijf enz.. De goederen weren afgeleverd aan het front en in Duitsland.

Gas Chambers Building
Gaskamers #1
Gas Chambers Building
Gaskamers #2
In vier gaskamers werden kleding en bont gedesinfecteerd met behulp van Zyklon B, het gifgas dat ook in de gaskamers van Auschwitz werd gebruikt. Na de aankomst van Lorenz Hackenholt, de gaskamerexpert van de Aktion Reinhard, werden de gaskamers in het kamp "Alter Flugplatz Lublin" gebruikt voor het vergassen van gevangenen.Wirth's House
Huis van Wirth
SS Housing at Airfield Camp
SS woongebouw aan Ul. Fabryczna
Eind 1942 werd de hoofdinspecteur van de DAW en van Aktion Reinhard, Christian Wirth, aangesteld als commandant en waarnemend directeur van het kamp. Hij woonde in een huis vlakbij de asfaltpapierfabriek op het kampterrein. Dat huis werd ook gebruikt als kantine voor de SS. Mooie jonge Joodse vrouwen moesten er serveren. Vandaag de dag wordt het pand gehuurd als woonhuis door een gezin.
De SS bewakers (Duitsers en Oekraïners) bewoonden een groot gebouw van vier verdiepingen naast het huis van Wirth. Ze werden vanuit Majdanek naar het kamp gestuurd. Tegenwoordig is het een appartementengebouw aan de Ul. Fabryczna.


Original Rails
Origineel spoor
Original Wall
Originele muur
De rails van het vroegere spoor naar het kamp zijn nog ten dele zichtbaar. Het spoor voert naar een perron aan de achterkant van de asfaltpapierfabriek. Over het spoor werden gevangenen en goederen aangevoerd.
Restanten van de buitenmuur waren in 2004 nog te zien in de buurt van de voormalige spoorbaan bij de asfaltpapierfabriek.


Het werkkamp "Alter Flugplatz" werd gesloten op 3 november 1943 in het kader van de Aktion Erntefest Aktion Erntefest ("Operatie Oogstfeest").
Op die dag werden alle gevangenen naar Majdanek gebracht en geëxecuteerd.

Location
Het kamp lag ten zuidoosten van het stadscentrum van Lublin.


© ARC 2006